Cześć,

kilka godzin temu na centrum społeczności steam, community manager Stefan opublikował listę wszystkich gatunków zwierząt, które będą dostępne w podstawowej wersji gry. Przedstawiamy ją poniżej:

Jeleń szlachetny

Jeden z największych przedstawicieli jeleniowatych w Europie, Zachodniej Azji i Północnej Afryce, jeleń szlachetny jest spokrewniony z jeleniem kanadyjskim (wapiti). Występują głównie w leśnych obszarach, żyją w chmarach (grupach). Można je rozpoznać po ogromnym porożu oraz czerwono-brązowej sukni (futrze).

Daniel

Naturalnie występują w zachodniej Europy, daniele słyną ze swojego poroża z łopatowatymi rozszerzeniami oraz jasnobrązowej sukni. Zasiedlają obszary leśne i polne. Ci roślinożercy potrafią osiągnąć wagę 100 kg w przypadku byków (samców) oraz 50 kg w przypadku łani (samic).

Sarna

Sarna jest rodzimym gatunkiem w Europie i zamieszkują w większości obszary leśne z których czasem wychodzą aby pożywić się na łąkach lub polach uprawnych. Można je łatwo zidentyfikować po ich bardzo wyraźnym dźwięku, który przypomina szczekanie oraz po ich stosunkowo niewielkich rozmiarach i niepowtarzalnym kolorze sukna (futra).

Lis rudy

Lisa rudego możemy spotkać praktycznie na całej półkuli północnej i jest jednym z większych przedstawicieli tego gatunku. Jego identyfikacja jest dość łatwa, dzięki jego charakterystycznemu pomarańczowo-czerwonemu futrze oraz puszystej kicie (ogon). Posiada niewielkie rozmiary, a dzięki jego mistrzowskim umiejętnościom skradania się, upolowanie lisa może być sporym wyzwaniem.

Dzik

Dzik jest jednym z najbardziej rozprzestrzenionych i najszybciej adaptujących się ssaków, występujących w prawie całej Europie i Azji. Pomimo, że jest przeważnie mały i masywny, nie przeszkadza mu to w osiąganiu imponującej prędkości prawie 40 km/h. Dzik jest zwierzęciem stadnym, żyjącym w grupach rodzinnych (wataha), gdzie matka (samura/locha) jest najwyżej w hierarchii. Dorosłe samce (odyńce) zazwyczaj wędrują samotnie, jednak na okres trwania godów dołączają do watahy.

Żubr europejski

Jednym z największych i najcięższych zwierząt Europy Środkowej jest Żubr europejski (potocznie Żubr), który we wczesnych latach XX wieku prawie wymarł z powodu polowań *. Osiągające wagę niemal 1 tony olbrzymy, można znaleźć w leśnych kompleksach. Sprowokowany żubr bez wahania zaatakuje w samoobronie.

Mulak białoogonowy / Jeleń wirginijski **

Mulak białoogonowy jest znany jako jeden z najszybciej poruszających się jeleniowatych, potrafiący osiągnąć prędkość do 75 km/h podczas ucieczki. Wyróżniający się głównie swoim białym ogonem i kształtem poroża, mulak białoogonowy występuje w różnych środowiskach – od lasów aż po prerie.

Łoś

W przeciwieństwie do wielu gatunków z rodziny jeleniowatych, Łoś jest raczej samotnikiem. Przemierza lasy i łąki północnej półkuli. Jego identyfikacja jest dość łatwa, ze względu na kształt poroża (łopaty), długie badyle (nogi) oraz wielką gębę (pysk/głowa). Również w odróżnieniu do innych jeleniowatych, łosie słyną z agresywnego zachowania kiedy poczują się zagrożone, wykonują wtedy tzw. szarżę.

Jeleń kanadyjski / Wapiti **

Jeleń kanadyjski wraz ze swoim charakterystycznie ogromnym i rozwidlonym porożem, może być spotkany w różnych środowiskach, takich jak obszary leśne, stepy czy łąki – głównie występujący w chmarach (stadach). Różnica w wadze pomiędzy bykiem (samcem) a łanią (samicą) mogą dochodzić do 40%, przy średniej wadze byka do 330 kilogramów.

Niedźwiedź czarny / Baribal **

Pomimo, że jest uznawany za stosunkowo niewielkiego niedźwiedzia, jego waga dochodząca do 250 kilogramów, wciąż jest imponująca. Możne je znaleźć w dużych kompleksach leśnych, posiadają doskonały zmysł słuchu i zapachu, dzięki czemu podejście do nich jest sporym wyzwaniem.

Kojot

Kojoty występują głównie w Środkowej i Północnej Ameryce, gdzie można spotkać wędrujące samotne osobniki lub niewielkie stada. Polują głównie na drobną zwierzynę taką jak króliki czy węże. Potrafią przystosować się do większości środowisk, również tych, które zagospodarował człowiek.

Jeleń czarnoogniasty

Uznawany za podgatunek mulaka, jeleń czarnoogoniasty jest rodzimym mieszkańcem zachodniej części Ameryki Północnej. Unika otwartych przestrzeni, można go spotkać na skrajach lasów, gdzie dobrze się rozwijają trawy i krzewy.


* Jak wiadomo żubry został zdziesiątkowane przez gruźlicę o czym informują w każdej książce od zoologi. Dlatego stwierdzenie, że żubry zostały prawie wybite do zera przez myśliwych jest karygodne…

W pierwszej połowie lat 70. w Bieszczadach bytowało ok. 800 żubrów. To potężne stado zostało następnie znacznie przetrzebione przez epidemię gruźlicy, którą przetrwało ok. 50 osobników

** W 2015 roku, Instytut PAN wydał książkę pt. „Polskie nazewnictwo ssaków świata”. Od momentu wydania tej książki ustalono stałe nazwy dla kilku gatunków zwierząt, które wcześniej nie występowały. W związku z tym powinniśmy używać nazw oficjalnych.

To tyle,

Darz Bór!

2 KOMENTARZE